Joulupukki kirurgin maskissa?

Alkukesästä 2020 pohdiskelin puheenjohtajan palstalla, että onko korona-arki uusi normaali. Nyt vuoden lähestyessä loppuaan voi sanoa, että siltä näyttää ainakin jonkun aikaa. Kesä meni suhteellisen helposti, mutta joulun lähestyessä tautitilanne on vain pahentunut. Uusia rajoituksia on asetettu erilaisille kokoontumisille ja erityisesti on kehotettu olemaan varovainen joulun suhteen. Isovanhempien ei pitäisi tavata lapsenlapsiaan. Suuria suvun keskeisiä joulutapaamisia ei saisi järjestää. Ei pitäisi matkustaa pääkaupunkiseudulle eikä sieltä tänne maalaismaisemiin. Lappiinkaan ei saisi mennä. Kaikki olisi viisainta kokea vain virtuaalisesti. Jäimme jo itsenäisyyspäivänä vaille presidentin kättelymaratonin näkemistä. Ei ole enää mikään traditio pyhä.

Pitäisikö siis joulupukinkin vierailla lasten luona vihreä maski parran peittona? Ainakin siihen pitäisi varata XXL-kokoinen maski, että parta mahtuu sisälle. Ehkäpä siihen ei sentään mennä, parempi vaihtoehto voisi olla, että pukki ei näyttäydy tautitilanteeseen vedoten lainkaan. Eteisestä kuuluu kenties epämääräistä kolinaa ja salaperäisesti on ilmestynyt lahjapaketteja mustassa jätesäkissä oven taakse. Tai ehkäpä pukki soittaa ovikelloa ja säntää saman tien pois, punainen nuttu vain vilahtaa selkäpuolelta.

Paakkunaiset Facebookissa

Sukuseura on aktivoinut Facebook-ryhmän Paakkunaiset. Se on ainakin toistaiseksi avoin ryhmä eli päivityksiä pääsee kuka tahansa käyttäjä näkemään. Kommentointi- ja päivitysoikeus on kuitenkin vain ryhmään liittyneiltä. Ryhmän edellyttämä ylläpitäjä on Eric Paakkunainen. Hän voi tarvittaessa poistaa päivityksiä, jotka ovat jotenkin loukkaavia tai muuten sopimattomia. Ryhmään liittyminen ei edellytä sukuun kuulumista. Myöhemmin voidaan harkita, voisiko ryhmän yhteyteen liittää jonkinlaisen jäsenosion, jota voisi hyödyntää nopeaa tiedottamista vaativissa asioissa Paakkunaiset ry:n jäsenille. Ryhmä on lähtenyt mukavasti elämään, mutta lisää aktiiveja sinnekin kaivataan, joten kannattaa liittää lähipiiristään ihmisiä mukaan ryhmään.

Sukuseuran kirjallinen tiedote

Entiseen tapaan julkaistaan kaksi kertaa vuodessa lehden muodossa oleva sukutiedote. Vuoden 2020 toinen numero saavuttanee ennen joulua Paakkunaiset ry:n jäsenmaksun maksaneet henkilöt. Kirjallisella tiedotteella lienee edelleen paikkansa, koska edelleenkin seuran jäseninä on paljon ihmisiä, jotka eivät halua tai voi osallistua netissä tapahtuvaan viestintään. Sukuseuran jäseneksi voivat päästä kaikki asiasta kiinnostuneet ja uusille liittyville jäsenille voidaan toimittaa sitten erikseen myös viimeaikaisia tiedotelehtiä, koska niitä on jonkin verran ylimääräisiä tallessa.

Sukuseuran ”Nuori kyky”-stipendi

Sukukokous evästi joitakin vuosia sitten, että seura voisi alkaa jakaa stipendejä nuorille. Hallitus kehitti stipendin, jota on jaettu kulttuurin- tai urheilun saralla positiivisiin saavutuksiin yltäneille nuorille. Kaikkiaan jo lähes kymmenen nuorta kykyä onkin jo tähän mennessä saanut 500 €:n suuruisen stipendin. Stipendien jakoa jatketaan myös vuonna 2021. Virallinen ilmoitus on näillä sukuseuran nettisivuilla ja myös siinä paperisessa tiedotelehdessä. Hakuaikaa on 25.1.2021 saakka ja hallitus kokoontuu tammi-helmikuun vaihteessa tilanteen mukaan joko normaaliin tapaamiskokoukseen tai netin välityksellä valitsemaan stipendien saajat.

Toivotan kaikille Paakkunaiset ry:n jäsenille ja muille näiden sivun lukijoille oikein hyvää joulua ja onnea vuodelle 2021. Yritetään pysyä terveinä ja noudattaa sekä maski- että muita pandemian johdosta annettuja ohjeita.

Risto Paakkunainen

sukuseuran puheenjohtaja