Vaakuna

Paakkunaisten SUKUVAAKUNA – Vaakunaselitys

VAAKUNA ALKUPER

Punaisella kilvellä kultainen teilipyörä, jolla seisoo luonnollinen haukka siivet koholla;

haukka hopeaa, kulkunen kultaa.

Pistokypärä.

Kypäräpeite ja lakipunos punaista ja hopeaa.

Kypäräkoristeena kolme kultaista tähkää.

(Lausunto: heraldikko Tapani Talari, 18.2.2005)

Vaakunakuvan perustelu

Haukka vaakunassa tulee sukunimestä Paakkunainen. Sen alkuperä on muinaisegyptiläinen, koptinkielinen haukkaa tai kotkaa merkitsevä sana Pakom. Nimi Pakom siirtyi ortodoksisen  pyhimyksen nimeksi. Sitä käytettiin myöhemmin etunimenä, joka karjalaisessa äänneasussa muovautui muotoon Paakkuna, Paakkuma, Puokkuma, Puokkuna.  Vähitellen nimestä kehittyi –inen-päätteinen  sukunimi.

Kultainen pyörä on teilipyörä historiantutkimuksessa tunnetuimman Paakkunaisen mukaan. Tohmajärven Värtsilässä kansa ryhtyi 1670-luvun lopussa kapinoimaan korkeita veroja ja voutia vastaan, jolle verojen kanto oli uskottu. Kuninkaalle haluttiin tehdä voudista ja veroista valitus ja tätä lähti viemään tilapäisesti valittu ns. mieromies, uskottu mies Tuomas Paakkunainen.

Tuomas oli Säämingin Paakkunalan kylästä tullut ratsutilallisen jälkeläinen Tuomas Mikonpoika Paakkunainen, jonka isä oli tullut Tohmajärvelle sen jälkeen, kun venäläiset ja ortodoksikarjalaiset olivat polttaneet ja hävittäneet Paakkunalan kylän. Tuomas pääsi Tukholmaan valituksineen, mutta vangittiin ja kapinasta tuomittuna mestattiin vuonna 1681 Värtsilässä. Sen jälkeen ruumis teilattiin eli jäsenet asetettiin irti hakattuina teilipyörän päälle.

Pyörä voi symbolisoida myös sitä, että Paakkunalan kylän hävityksen jälkeen suku joutui lähes vuosisadan ajan muuttamaan paikasta toiseen etsiessään uutta elintilaa ja toimeentuloa.

Kypärän koristeen kolme tähkää kuvaavat sitä, että ratsutilavaiheen jälkeen suvussa sotilailla oli varsin vähäinen merkitys. Toimeentulo hankittiin maasta ja sen tuotteista.

Vaakunan on suunnitellut heraldikko Harri Uimonen. Paakkunaisten sukuseura omistaa vaakunan.

Yllä oleva teksti on Sortavalan sukuhaaraan kuuluvien Raimo ja Pekka Paakkunaisen käsialaa.  Se on  julkaistu  tiedotteessa   1/2005.

Vaakunan käyttö

Vaakunaa on käytetty suvun jäsenille teetettyjen t-paitojen koristeena.

Sukuseuran hallitus on päättänyt, että sukuseuran jäsenet voivat sähköpostitse maksutta tilata kuvan vaakunasta  käytettäväksi esimerkiksi t-paitoihin, klubitakkeihin, isännän viireihin jne.

Sähköpostitse lähetetyn kuvan voi suoraan siirtää tuotteen valmistajille.

Tilaukset:
Puheenjohtajalta tai sihteeriltä